1981 - del 1

190144-141

1981 var ett fantastiskt musikår. Kommer att visa varför i en liten artikelserie (eftersom det inte blir någon flygning på ett tag). För min egen del, så det var 1981 Året som jag valde väg. För er som inte var med, så fanns det två huvudsakliga subkulturer i början på åttiotalet. Antingen var man hårdrockare, eller så var man synthare. I en bruksort som Hallstahammar där jag växte upp så gick det sju hårdrockare per synthare. Självfallet så hörde jag till minoriteten.


Strax för jul i Eskilstuna, jag var där med mamma (antagligen för att pappa hade ett uppdrag där och för att vi skulle äta lunch med honom). I en galleria, som jag mest  kommer ihåg för att det fanns ett Defender, sedan ett Zaxxon och även ett Ms. Pacman-spel vid en rulltrappa, där det också fanns en liten skivaffär. I den så såg jag en skiva med en svan på, Depeche Mode - Speak and spell. Jag har inte något klart minne av varför jag ville ha den plattan, men jag var väldigt bestämd på att det var den jag skulle ha. Misstänker att jag hade hört dem på Radio Luxemburg och namnet Depeche Mode hade etsat sig fast i hjärnan. Sen terroriserade jag mina kompisar med att spela den varenda gång de var hemma hos mig. Har ett minne av att när vi (på våren) hade någon variant på melodifestivalen i klassen, så ställde vi upp med att spela "New life". Ingen förstod någonting. Nåväl. Speak and spell går fortfarande varmt på för-/efterfester i hemmet.


I Basildon, en förort till London, bodde två skolkompisar, Vince Clarke och Andrew Fletcher. De bildade bandet "No Romance In China" som blev rätt kortlivat. Vince Clarke och Martin Gore spelade senare tillsammans i gitarr- och syntbandet "French Look". Fletcher kom med och gruppen bytte namn till "Composition of Sound". Instrumentationen var synthesizer, en gitarr och en elbas. Vince var den som sjöng, men han tyckte inte han var tillräckligt bra och gillade inte alls att stå i förgrunden, så de letade efter en annan sångare. 1980 frågade de Dave Gahan som de hört sjunga David Bowies låt "Heroes". I samband med att han blev medlem bytte de instrument till enbart syntar och också namn till Depeche Mode efter den franska modetidningen.

De gjorde sin första skivinspelning "Photographic", som släpptes på indiebolaget Some Bizzares samlingsskiva "Some Bizzare Album" i  januari 1981. Men det var Daniel Miller och hans Mute Records som tog hand om gruppen på allvar, efter att de gjort en spelning på Bridge House som förband till Fad Gadget. De släppte sin första singel "Dreaming Of Me" på Mute i februari 1981. Den kom bara upp på plats 57 på Englandslistan och nästa singel "New Life" blev inte heller någon hit, men den tredje "Just Can't Get Enough" tog sin in på Top 10 i England och blev också en mindre hit i Sverige.

Depeche Mode spelade in första albumet "Speak & Spell" på kort tid i Blackwing Studios och släpptes i November 1981, i samband med att de gjorde en mindre turné så lämnade Vince Clarke bandet för att senare bilda Yazoo.


Instrument på Speak and Spell
ARP 2600 - Daniel Millers ARP har ju funnits med på de flesta plattor de gjort. Själv tycker jag den är rätt så svårprogrammerad och lite för temperaturkänslig för att jag ska få det riktiga *ha-begäret*.
Dr.Rhythm DR-55
Kawai Synthesizer-100F
Korg KR-55
Moog Prodigy
Roland Jupiter-4
Yamaha CS-5
Minikorg 700
Sequencer ROLAND MC-4 Microcomposer

Sen så kan man ju tycka att det låter väldigt mycket Moog Taurus på Any second now.


Live kunde man se Martin Gore bakom CS-5, Andy Fletecher spelade basgångar på Moog prodigy och Vince hade sin Kawai 100F och Roland Jupiter-4.


Brittisk utgåva

A1 New Life
A2 I Sometimes Wish I Was Dead
A3 Puppets
A4 Boys Say Go!
A5 Nodisco
A6 What's Your Name?
B1 Photographic
B2 Tora! Tora! Tora!
B3 Big Muff
B4 Any Second Now (Voices)
B5 Just Can't Get Enough


Amerikansk version

A1 New Life (original version)
A2 Puppets
A3 Dreaming Of Me
A4 Boys Say Go!
A5 Nodisco
A6 What's Your Name?
B1 Photographic
B2 Tora! Tora! Tora!
B3 Big Muff
B4 Any Second Now (Voices)
B5 Just Can't Get Enough (Schizo Mix)


På albumkonvolutet finns följande credits:

* Vince Clarke
* Andrew Fletcher
* Martin Gore
* David Gahan


Producers: Depeche Mode, Daniel Miller
Recorded at Blackwing Studios, London
Engineers: John Fryer, Eric Radcliffe
Album Photography by Brian Griffin
CDD Pre-Mastering: WCI Record Group
Publisher: Mute Records
Label: Mute Records
Friday on autopilot

Måste bara dela med mig två filmer jag såg ikväll...

Det borttrollade flygplanet

Nej, det blir ingen (egen) flygning till Umeå och medicinarspexjubileum, SE-ESD blir inne hos flygplansdoktorn några dagar till. Så kvällen tillbringas med två pavor Törley och lite blandade ostar. Blondinen skiftar arbetsgivare, så här ska firas.


Mycket bra film. Fantastisk låt.


Appropå ImaginationMariehamn tower, terve. Åland part I (ESKC-EFMA)

Vilket kalasväder! Som att flyga i schmör!

Plockade upp PC och Ben mitt mellan morgon och förmiddag och körde upp till Sundbro. Tog befälet när vi var där och lät pojkarna rangera ut flygplan samtidigt som jag gjorde driftsfärdplan, kontrollerade och skrev ut väder samt gick genom flygdagbok.

Putta flygplan (hmm... är det Waldo/Wally?!)

Vi lastade in våra saker i planet, gjorde daglig tillsyn (dvs, en trippel daglig tillsyn) och jag körde därefter genom checklista och startade upp. Vi delade som vanligt lite på arbetsfördelningen; jag skötte flygning och PC tog radio. Klarering av Uppsalatornet mot ERK enligt färdplan, så efter start steg jag mot 3500 fot, styrde sydöst mot NDB-fyren. Vi blev överlämnade när vi lämnade uppsalasektorn till Stockholm control som behöll oss på frekvensen till det var dags att gå ut över ålandshav. Inte ett moln på himlen och ett riktigt härligt flygväder. Lustigt att det alltid är så när inte Josefin är med. Stockholm ctrl gav oss Mariahamnstornet och efter upprop så fick vi klarering, "anmäla på bas bana

03", 35nm från flygplatsen, inte speciellt mycket annan trafik med andra ord.


Över vattnetPåbörjade en mjuk plané och fick sikte på banan 10 nm ut ungefär. Svängde upp och anslöt på bas. På väg ner så var det lite skumpigt, och jag fick hålla upp rejält vi fick in vinden från sidan. Fick en klart godkänd final och helt ok landning. Taxade in till parkering och därefter upp i tornet för att betala. Med vår vanliga tur så var inte taxfreen öppen, så vi tog en taxi in till Mariehamn, tog en snabb lunch och mätta så studsade vi in på Alko för att åtminstone få lite klirr med oss i bagaget hem.
Bas bana 03


Final bana 03


Centerlinje
Almost there


Ladies and gentlemen, welcome to Mariehamn international, please remain seated with your seatbelts fastened.


SEIYD, taxi to stand 14Vem har nycklarna?Dude, where's the bus to the terminal?


Tornet, 40euro fattigareKaffe


Förstaklasspassageren fick även annan dryck.


For part II see the Bunny blogg.

Mariehamn tower, SEIYD 'beam DODAM

Efter en mycket trevlig middag hos flygkollega/vän/tok så bestämde vi (över conjacen) att en måndag spenderar man hellre i luften än på jobbet. Så vi har lämnat in färdplan för att ta oss till närmsta taxfreen från Sigtuna (förutom Sigtuna international) nämligen Mariehamn.

Plan bokat. Blir SE-IYD. Antingen två eller tre ombord, beroende på om Felix vill eller ej.Återkommer med rapport!

A small tribute to the Dash8-Q400

image140

In SAS Service 2000-2007

Ingen flygning

Fantastiskt väder. Men inte någon flygning. Cancelled due maintenance. Vad är väl en bal på slottet?Cloud 9. Claudia Brücken. Martin Gore på gitarr. Minsann


Appropå Claudia.


Hur vacker är inte Susanne Freytag?

Appropå Martin Gore


ESOW

Offblock om en timme, så vi raskar oss på lite. Återkommer med rapport. Skippy, Bunny och lilla Ru.Hemma! Blev en baksätesresa... Återkommer under kvällen med bilder.
Som sagt så blev det att sitta cessnabaksäte idag, premiärflygning med PC som PIC. Jag och Felix plockade upp honom på morgonen och vi som var smått morgontrötta blev uppiggade av hans positivamorgonhumör (som vanligt). Väl ute på sundbro rangerade ut planet (SE-IYD) ut på en såphal platta och efter lite bambi-halkande så fick vi planet till tankstation. Efter tankning och utskrift av aktuellt väder så startade PC upp och lämnade sundbro via bana 21. Jag antar att han berättar *allt*http://pcreithe.wordpress.com, så jag ska inte lämna någon recension ;-p   Vi överlevde iallafall hans landning på bana 01 på ESOW, dvs gamla F1, Hässlö, eller Stockholm-Västerås flygplats som den nuförtiden heter. Flygplanet verkade tillräckligt helt efteråt också för att kunna flyga hem.

image138
Reithe JR. Så här glad är man när man (för en gångs skull) får vara Pilot in command!


På väg in i varvet på Hässlö så mötte vi S-ZB, jag brände av ett par bilder, men skulle haft telet på istället.
image139
Spot the cessna


In på flygklubben där vi värmde upp oss, fikade vi lite och inväntade att flygmuseet skulle öppna. Mr Flaskpost dök upp och gav oss skjuts i sin V24x-Heavy dit.

Efter att sett oss mätta på gamla maskiner så fick vi kolla in SAA-hangaren och jag provsatt en C172 med G1000. Vill ha. Nu.image127
DC3:a och tre stycken AN-2:or vid flygmuseet.

image128
PC svänger final RW01. Ser bra ut så här långt.

image129
Felix kollar in en Vampire. Inte så jätteimponerad.


image130
Holländers Pitts.

image132
DC3. Fin. Felix *skulle* köpa en sån. Till sig själv.


image137
Han skulle köpa en sån här till mig. L-29. Fin present på fars dag!


image134
Commander Bond verkar ha gått iväg och fikat.

image135
VILL HA! G1000 rockar.


image136
Final RW21 hemma på Sundbro. PC gjorde en kanonlandning.

Schaufensterpuppen

All heder åt Duran Duran.Wir stehen herum
Und stellen uns aus

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen

Wir werden beobachtet
Und wir spuehren unserem Puls

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen

Wir blicken uns um
Und wechseln die Pose

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen

Wir bewegen uns
Und wir brechen das Glas

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen

Wir treten heraus
Und streifen durch die Stadt

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen

Wir gehen in den Klub
Und wir fangen an zu Tanzen

Wir sind Schaufensterpuppen
Wir sind Schaufensterpuppen


Duran Duran... goes skånsk synth... me like. Får bli att se dem när de kommer hit.


Nu ni!

Jag räknar med att hela Eksjönejden får höra följande definitiva 1985-hit.


Flightplanning

VASSUNDA -> BABAP (27.7nm) -P607-> TOMBU (56.5nm) -UP607->
NEBSI (103.1nm) -P607-> ANAMA (217.4nm) -UP607-> PIVUN (231.5nm) -P607->
LATKA (260.8nm) -UP607-> NOTAR (321.2nm) -R58-> PE (322.7nm) -R58->
GUBIT (419.7nm) -R58-> KUDIM (443.6nm) -R58-> SOPKA (459.0nm) -R58->
OLMET (500.3nm) -R58-> TU (534.0nm) -G3-> FK (607.3nm) -G3->
FV (739.1nm) -G3-> FE (763.5nm) -G3-> OBESO (839.8nm) -G3->
QL (867.2nm) -B365-> IBOTA (902.2nm) -B365-> FI (953.9nm) -B365->
BK (992.6nm) -B923-> REGBO (1030.3nm) -B923-> LADUG (1046.7nm) -B923->
MEGAP (1080.9nm) -B923-> LEBAT (1124.1nm) -B923-> BABRI (1158.8nm) -B923->
GUTAN (1232.7nm) -A368-> OGAPI (1249.0nm) -A368-> URL (1270.5nm) -A368->
VEVIK (1313.6nm) -A368-> SIVKO (1396.0nm) -B142-> BOLGO (1484.6nm) -B142->
KEKUN (1559.2nm) -G3-> EL (1648.9nm) -B142-> IDROS (1752.3nm) -G3->
AVLAK (1782.1nm) -B142-> NKZ (1809.9nm) -G3-> UNITO (1884.5nm) -G3->
BADAS (1946.9nm) -G3-> DILNA (1958.4nm) -G3-> ALODO (2007.3nm) -G3->
PAVEL (2072.0nm) -A238-> IBMOB (2173.9nm) -A238-> OSBOR (2214.0nm) -A238->
CV (2228.4nm) -A238-> MIRZO (2323.7nm) -G91-> IVNAR (2354.4nm) -G91->
TOPAZ (2422.0nm) -G500-> FIRUZ (2537.1nm) -P500-> PADDY (2549.1nm) -P500->
GERRY (2565.3nm) -P500-> CHITL (2586.9nm) -J118-> DURKA (2606.3nm) -J130->
SS (2660.5nm) -J130-> DARBA (2698.9nm) -J130-> TIPOM (2718.7nm) -J129->
RN (2743.8nm) -J162-> POMAR (2764.3nm) -J121-> INDEK (2794.7nm) -J121->
MATIN (2857.2nm) -J121-> HAFIZ (2864.1nm) -J178-> LA (2890.2nm) -A456->
RABAN (2901.0nm) -A456-> AAR (2914.5nm) -W36-> LAKET (2964.0nm) -M890->
CHD (3037.3nm) -W35-> ONOGI (3063.2nm) -M890-> SP (3090.1nm) -M890->
PUMOT (3206.2nm) -M890-> JAL (3271.7nm) -M890-> LLK (3357.8nm) -R460->
BBN (3490.2nm) -P646-> PUPAM (3604.9nm) -P646-> JJS (3731.3nm) -P646->
DOPID (3934.9nm) -P646-> IBITA (4133.0nm) -P646-> PTN (4336.0nm) -N895->
BETNO (4559.3nm) -STAR-> VTBD (4715.8nm)


PC; jag är på på din idé, men du får ta och räkna lite på vart vi tankar på vägen och även lite på hur lång tid det tar. Vi marschar 105 knop när kärran är nyvaxad.

Construction time again

(Inte riktigt 85, men väl bästa plattan 83).

Spenderade helgen hemma hos lilla mamma, jag och Felix gick loss på Lego-byggande. Blev ett antal helikoptrar, flygplan och hangarer. Sitter och tittar i leksakskataloger och blir deprimerad av att se att LEGO numer är färdiga konstruktioner. Vad är det för mening med det?


Däremot så blev jag glad av att se att mitt favoritbyggsystem CAPSELA fortfarande tillverkas.Nån annan som hade det?Dessvärre så är mitt 400-system borta.

Fiskarna i havet... fåglarna i luften....

Funderar ju kring att införskaffa något lite snabbare. Huvudkraven har varit *fyrsitsigt och *ifr-utrustad (och *två sändknappar (tack PC)).

Så... varför då inte en liten Muräna.

Inte mycket dyrare än en ny cessna och säkert med en lite mer spännande historia.

Framförallt så gillar jag att det finns franska frimärken på modellen.


Bara att välja färgscheme. Rosa och mintgrönt kanske?

This is your captain speaking...

image126
Tyvärr blev det ingen flygning som planerat igår kväll. Det fenomenala högtrycket blev överkört av en varmfront som kom indundrandes med regn och lite för dålig sikt. Det lär ta minst en vecka innan vi gör ett nytt försök. Den abstinens som jag hade förra året under de långa höstveckorna med *sktvdr* och för mjuk bana lär komma tillbaks.

Vart tog min sommar vägen?


RSS 2.0