Torka på Åland

Raskt iväg till Uppsala för att hämta upp trotjänaren SE-GON. Fick information om att noshjulsdämparen var kass, så det blev att taxa väldigt försiktigt.  Lyckades få igång min UMPC med pocketFMS så det blev rena rama glas-cockpit-flygningen ner till Barkarby där jag skulle plocka upp Elisabet och PC. Turbullent värre och jag tyckte att den som utfärdat CAVOK måste ha varit på nån annan planet, för molnbasen låg ganska lågt.

Min approach och final var helt ok, men jag fick inte riktigt till sättningen, såg lite för sent att vinden vred runt. Får bli en komihåggrej att *alltid* kolla struten en sista gång. Jag var åtminstone snäll mot noshjulet. Rullande in till gästparkeringen och två glada flygkollegor packade planet fullt med väskor, kartor och fika.

Vi ställde upp på bana 24 och startade i ganska stark byig sidvind, men det gick bra att starta. Låg ganska nära maxlast. PC aktiverade vår färdplan när vi utpasserade österut vid KYRKAN och stockholm control undrade vilken höjd vi ville ha. Vi föreslog att ligga på 1500 till en början, då molnbasen fortfarande var låg, vilket vi fick göra.  Efter TEB så började molnen klättra uppåt, så vi begärde och fick stiga i nivåer tills vi kom upp på 3500 fot. I höjd med norrtälje så började vädret bli bra, men ganska disigt och det slutade vara turbullent. Så fram kom levelfika. Denna gång monsterdammsugare från Complé Konditori. 

Vid DODAM blev vi överlämnade direkt till Mariehamnstornet och PC anropade dem med ett Hyvää... Visade sig att det var samma controller där som förra gången. Fick ett glatt "report when entering tma, 3500 or below". När vi kom in i tmat så fick vi ett "cleared right base for runway 21" och vi påbörjade plané. Precis när vi kom in över åland och hade 15 nm kvar så fick vi klart att landa. Antar att hon hade väldigt lite trafik.

Anslöt bas och efter landning så fick vi ställa oss på apron stand 4 igen. Nästan som en långsam repris. Upp i tornet och visst var det samma tjej, denna gång utan övervakande lärare. PC betalade startavgift och vi fick lapp för att gå ner till taxfreen. Fast... det visade sig strax därpå att den just hade stängt. Läxa, RING I FÖRVÄG ;-p!


Istället så gick vi ner till thairestaurangen och tog varsin chicken panang, mer eller mindre spicy. Ut för att få lite luft därefter, innan vi ånyo äntrade SEGON. Första gången Elisabet var på Åland. Så nu har hon sett flygplatsparkeringen där iallafall. (Flygstation som det heter på Åländska). Hemresan var fantastiskt vacker i solnedgång och utan moln innan vi kom in över sverige igen. Vi spanade på finlandsfärjorna på väg ut i furusundsleden, samtidigt som på andra sidan så anslöt lite större kärror ILS för bana 26. Dvs, jag och Elisabet kollade in färjor och PC spanade efter flygplan ;-p

Begärde plané ihöjd med TEBby och gjorde en hyffsad landning sen på bana 24. Släppte av Elisabet och startade därefter upp för att gå hem till Uppsala igen. Vi ropade upp arlandatornet och fick gena Stäket-Sigtuna-Vassunda genom kontrollzon. Landade "hemma" på bana 21 precis när det började skymma, helt enligt plan. När vi rangerat klart planet och gjort klart alla böcker så blev det mörkt. Ska bli skönt att göra sin NQ snart så man slipper hålla koll på när det blir för mörkt för att flyga.

Halvvägs hem fick vi vända tillbaks då en av oss hade kvar cessnanycklarna i sin ficka. Jaja, hemma sent och jättetrött, men guuuuu va kul det är att flyga tillsammans. Blir nog inte något mer flyga av förens nästa vecka. Får se vad det kan bli då. Börjar bli lite sugen på Stegeborg, alternativt Visby. Hade tänkt att köra Visingsö i helgen, men det finns inget flygplan att flyga. Suck. Jaja... vad är väl en bal på slottet (eller en taxfreebutik i mariehamn).

PC har nog några bilder snart på sin blogg.


Kommentarer
Postat av: Johan

Chicken Panaeng som är så smaskigt i Thailand!
Hur många Cessnor i betyg får Ålands Panaeng då på en skala 1-5?!

2007-08-03 @ 19:09:55
URL: http://www.f15fk.se
Postat av: anders

Den får en stark trea. Däremot kom förbi här i Sigtuna till Thaifon, så ska du få prova en solklar femma.

2007-08-03 @ 20:40:05
Postat av: Johan

Jamen det ska jag ju passa på att göra!
Har bekanta på Jarlers väg (?) där ju så :))

2007-08-03 @ 23:22:35
URL: http://www.f15fk.se
Postat av: PC

Välkommen hit Johan!
Fin rapport Anders :-)

2007-08-04 @ 12:28:58
URL: http://pcreithe.wordpress.com
Postat av: Niclassolveig

thank-you for the good and valuable information on your site

2009-07-07 @ 07:44:14
URL: http://niclassolveig.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0